Täiskoristuskuu 24. – 25. September

Ülaosas: 2017. aasta saagikuu meie sõbra Steve Scanloni fotograafia kaudu New Jersey osariigis Holmdel.

Täiskuu langeb meie jaoks Ameerikas 24. septembril 2018 ja suurema osa ülejäänud maailma jaoks 25. septembril (täpsemad ajad leiate allpool). See on põhjapoolkera esimene sügisene täiskuu ja lõunapoolkera esimene kevade täiskuu. See on septembri pööripäevale lähim täiskuu. See teeb sellest põhjapoolkera saagikuu!

Pole tähtis, kus te kogu maailmas elate, ilmub kuu teile 24. ja 25. septembril palju täis, valgustades öösel hämarikust kuni koidikuni.

Täiskuu täiskuu aeg saabub meile kõigile korraga kogu maailmas, kuid meie kellad loevad ajavööndite kaupa erinevalt.

2017. aasta saagikuu tõuseb Gary Peltzi kaudu USA läänes asuvas keskosas Cascade Range'is.

Kuu täisfaasi haripunkt on 25. september 2018, kell 2:52 UTC; tõlkige UTC oma aja järgi. USA mandriosa jaoks on see 24. septembril kell 22.52 EDT, kell 21.52 CDT, kell 20.52 MDT, kell 19.52 PDT, kell 18.52 AKDT (Alaska suveaeg) ja kell 16.52. HST (Havai standardaeg).

Ülemaailmne Maa päeva- ja öökülgede kaart täiskuu täpsehetkel (25. september 2018 kell 2:52 UTC) USA mereväe vaatluskeskuse kaudu. Vasakul olev varjujoon kujutab päikeseloojangut 24. septembril. Paremal olev varjejoon kujutab päikesetõusu 25. septembril.

Täiskuu läheduses püsib kuu kogu öö enam-vähem päikese vastas. Täiskuu (või peaaegu täiskuu) tõuseb idas päikeseloojangu paiku, tõuseb kõige kõrgemale ööks südaöö paiku ja loojub loojangu paiku läänes.

Selles suhtes on täiskuul sama tunnusjoon nii põhja- kui ka lõunapoolkeral.

Ometi on sellel septembri pööripäevale kõige lähemal täiskuul eriomadused nii põhja- kui ka lõunapoolkeral, mis on seotud kuu tõusu ajaga ja kuu tõusu kohaga idahorisondil.

Greg Redfern püüdis kuuvälise koroona 2017. aasta täies saagikuu paiku.

Kuu tõuseb keskmiselt 50 minutit hiljem iga päev. Põhjapoolkera jaoks on septembrikuisele täiskuule järgnenud kuu tõusul minimaalne viivitusaeg. 40 kraadist põhja poole (Denver, Colorado või Philadelphia, Pennsylvania) tõuseb kuu nüüd iga päev umbes 30 (50 asemel). Alaskast Anchorage'ist (põhja pool 60 kraadi põhjalaiust) tõuseb kuu iga päev vaid 10 minutit hiljem.

Mida suurem on laiuskraad, seda suurem on saagikuu efekt - päikeseloojangu ja kuu tõusu vahelise suure viivitusaja mõju - päevavalguse languse hooajal.

Lõunapoolkera lõunapoolsetel laiuskraadidel, kus praegu on kevad, on mõju vastupidine. Kevadel tõuseb kuu septembri täiskuule järgnevatel õhtutel rohkem kui 50 minutit hiljem.

Kas soovite teada, millal tõuseb teie maailmajaos järgmine kuu mitu kuud? Klõpsake siin ja pidage meeles, et kontrollida kuu faase ja kuu tõusu ja kuupaiku .

Varasügisel, päikeseloojangul, teeb ekliptika nurk - päikese aastane rada või Kuu igakuine tee sodiaagi tähtkujude ees - silmapiiriga kitsa nurga. Pilt saidil classicalastronomy.com.

Kuid me mainisime teist efekti koos kuu tõusuajaga. See puudutab kuu tõusu kohta teie idapiiril.

Kõik täiskuud tõusevad päikese vastas. See teebki täiskuu täiskuu. Selle septembrikuise kuu tõusu täpse kellaaja lähedal tõuseb kuu suvalisest maailma osast orienteeruvalt ida poole.

Põhja- ja lõunapoolkeral leiad järgmise nädala jooksul igal õhtul oma idapiiri äärest üha kaugemale ja põhjapoole liikuva kuu. Ei tea, mis teed on põhja poole? Pole probleemi. Kui seisate ida poole, on põhja vasakul.

Põhjapoolkerast tähendavad need põhjapoolsemad kuu tõusud lühendatud viivitusaega järjestikuste kuu tõusude vahel. Lõunapoolkeral suurendavad need põhjapoolsemad kuutõugud järjestikuste kuutõusude vahelist viivitusaega.

Vaadake allolevat tabelit.

Ekliptika kitsas nurk tähendab, et kuu tõuseb silmapiiril märgatavalt põhja poole, ühest ööst teise. Nii et põhjalaiustelt vaadatuna ei ole päikeseloojangu ja kuu tõusu vahel pikka pimedust. Pilt saidil classicalastronomy.com.

Muide, kuus kuud (täiskuud) alates tänasest - 21. märtsil 2019 - on lõunapoolkera kord nautida täielikku saagikuud. Sel ajal pakuvad kogu maailmast 2019. aasta märtsi täiskuule järgnenud lõunasuunalised kuutõusud lõunapoolsetele laiuskraadidele järjestikuste kuutõusude vahelise lühikese mahajäämisajaga.

Kas saagikoristuskuust ei saa piisavalt? Mike Cohea püüdis video alla ... 5. oktoobril 2017 Massachusettsi osariigis Scituate'is vana Scituate majaka taga tõusev Harvest Moon.

MikeCohea_HarvestMoon_TL firmalt Mike Cohea: multimeediaprodutsent Vimeol.

Alumine rida: alates sõna sõnast 24. ja 25. septembril 2018 - nautige kuuvalgust hämarusest kuni koidikuni. See on põhjapoolkera täielik saagikuu ja lõunapoolkera esimene kevade täiskuu.