Täielik Jahimehe kuu 24. oktoobril

Ülal: 2016. aasta Hunteri Kuu Kurt Zeppetello vahendusel

24. oktoober 2018 toob põhjapoolkera täis Jahimehe kuu. Poolkera jaoks loetakse see täiskuu sügise teiseks täiskuuks (või teiseks täiskuuks pärast meie sügist pööripäeva). Lõunapoolkera jaoks on see kevade teine ​​täiskuu.

Definitsiooni järgi on Jahimehe Kuu vahetult pärast saagikuud täiskuu, mis on sügisesele pööripäevale lähim täiskuu.

Kui elate lõunapoolkeral, saabub teie täielik saak ja jahimeeste kuud kuus kuud (kuus täiskuud) hiljem, vastavalt 21. märtsil ja 19. aprillil 2019.

Mis tahes täiskuu läheduses tõuseb kuu idas päikeseloojangu ümber, tõuseb kõige kõrgemale ööks südaöö paiku ja loojub läänes päikesetõusu ümber. Keskmiselt tõuseb kuu iga päevaga umbes 50 minutit hiljem.

Nii ei ole Harvetsi või Jahimeeste kuude ajal. Nende täiskuude ümbruses on aeg järjestikuste kuutõusude vahel lühem, umbes 30 minutit põhjapoolsetel laiuskraadidel.

Vahepeal on lõunapoolkera jaoks aeg järjestikuste kuu tõusude vahel keskmisest pikem .

Sellel oktoobril 2018 tiirleb jahimehe kuu maksimaalselt 5 kraadi (10 kuu läbimõõtu) ekliptikast (Maa orbitaaltasapind) lõuna pool. Seetõttu tõuseb tänavune oktoobrikuu täiskuu pärast loojangut põhjapoolsetel laiuskraadidel ja veel enne loojangut lõunapoolsetel laiustel.

Sügisel teeb ekliptika nurk - päikese aastane rada või Kuu igakuine tee sodiaagi tähtkujude ees - silmapiiriga kitsa nurga. Pilt saidil classicalastronomy.com.

Sügisene ekliptika kitsas nurk tähendab, et kuu tõuseb silmapiiril märgatavalt kaugemale põhja poole, ühest ööst teise. Nii et päikeseloojangu ja kuu tõusu vahel pole pikka pimedust ning täiskuu ajal näevad paljud inimesed Kuud hämaras taevas. Pilt saidil classicalastronomy.com.

See tüsistus kõrvale, kui vaatate järgmisel nädalal iga päev kuu tõusu - kas põhja- või lõunapoolkerast -, näete, kuidas kuu tõuseb idahorisondi poole põhja poole (või vasakule kaugemale).

Lühidalt - mõlemale poolkerale kuulutavad sügisesed täiskuud rea keskmisest varasemaid kuutõuse, kevadised täiskuud aga seeriaid keskmisest hilisemaid kuutõuse.

Kas soovite teada, millal kuu teie taevas tõuseb? Klõpsake siin ja pidage meeles, et kontrollida kuu faase ja kuu tõusu ja kuupaiku .

Mida kaugemale põhja poole ekvaatorist elate, seda suurem on Jahimehe Kuu efekt. Näiteks Washingtonis Seattle'is (48 kraadi põhjalaiust) tõuseb kuu järgnevate päevade jooksul iga päev umbes 30–35 minutit hiljem. Kaugemal põhjas asuvas eelpostis - näiteks Arktika külas, Alaskal (68 kraadi põhjalaiust) - tõuseb kuu lõpupäevadel samal kellaajal või selle läheduses.

Kuu pöördub täpselt täis 24. oktoobril kell 16.45 universaalajal. Ameerika Ühendriikide ajavööndites täiskuu aeg on 24. oktoobril 2018 kell 12:45 EDT, kell 11:45 CDT, 10:45 MDT, 9:45 PDT, 8:45 AKDT ( Alaska suveaeg) ja kell 6:45 HST (Havai standardaeg).

Pilt USA mereväe vaatluskeskuse kaudu, mis näitab Maa päeva- ja öökülgi täiskuu hetkel (24. oktoober 2018, kell 16:45 UTC). Vasakpoolne varjujoon (kulgeb küll Põhja-Ameerika loodeosas) kujutab päikesetõusu 24. oktoobrit ja paremal asuv varjejoon (kulgeb läbi Euroopa ja Aafrika) tähistab loojangut 24. oktoobrit.

Alumine rida: ööl vastu 24. oktoobrit 2018 (25. oktoobri hommik) jälgige, et Jahimehe kuu süttiks öösel hämarusest kuni koiduni!